Vanatoarea la gasca

Vinatoarea la gasca este poate cea mai exclusivista dintre toate considerand cunostintele, experienta, organizarea si logistica necesara, precum si orizontul de timp cerut de observarea culoarelor de zbor, alegerea judicioasa a locurilor de asteptare, grija cu care construim adaposturile, stiut fiind ca cea mai mica diferenta intre terenul asa cum il stiu gastele, si cum arata dupa amenajarea acestora inseamna esecul. Din familia gastei (Anatidae), speciile care pot fi intilnite preponderent in Romania sint:

Garlita mare (Anser albifrons S.) Cea mai des intalnita in tara noastra. Este mai mica decat gasca de vara (2-3 kg) si se deosebeste de aceasta prin pata alba de pe frunte precum si prin abdomenul cenusiu brazdat transversal cu pete negre. Exemplarele tinere nu prezinta intotdeauna pata alba de pe frunte si petele negre de pe abdomen, semanand cu gasca de semanatura. Ciocul este galben-rosiatic iar picioarele rosii-caramizii. Apare la noi incepind cu sfirsitul lunii septembrie (in functie si de vreme) si pleaca in prima parte a lunii martie. Perioada de vanatoare este: 1 septembrie – 20 ianuarie.

Gasca de vara (Anser anser L.) Este cea mai mare dintre gastele intalnite la noi in tara, cantarind, de regula 3-4 kg. Culoarea generala este bruna-cenusie, iar penele de contur sunt tivite cu alb, ceea ce o face sa para brazdata transversal de dungi albe. Capul, gatul si pieptul sunt cenusii, iar subcaudalele albe. Ciocul si pleoapele sunt de culoare roz-portocalie iar picioarele sunt roz-rosiatice. Doar puii, mai inchisi la culoare, au picioarele galbene. In zbor se observa, pe partea anterioara a aripilor, cate o pata argintie, care nu se vede la alte gaste. Vanatoarea se practica in perioada: 1 septembrie – 20 ianuarie.

Gasca de semanatura (Anser fabalis L.) Este oaspete de iarna, fiind mai frecvent intalnita in vestul tarii, incepand cu sfarsitul lunii octombrie pana la inceputul lunii martie. Se deosebeste de gasca de vara prin urmatoarele: penajul este mai inchis la culoare, iar gatul, capul si spatele sunt de un cafeniu mai intens. Ciocul este negru la varf si spre radacina, fiind brazdat la mijloc de o dunga portocalie. Picioarele sunt portocalii, asemanatoare bobocilor de gasca mare. Este putin mai mica decit gasca de vara (2,5 – 3,5 kg). In Romania este rar intalnita, iar atunci cand apare este confundata cu gasca de vara.

Vremea ideala pentru vinatoarea la gasca este cind plafonul de nori este jos sau pe ceata, ninge sau bate vantul. Daca ne organizam bine si alegem judicios locurile de asteptare, rezultate bune pot fi obtinute si cind vremea nu este propice.

Vinatoarea la gasca se practica cu arma lisa cel mai adesea cu semiautomata (calibrul ales tine de preferinta si performantele fiecaruia) cu choke-uri  ½ – 1/1 in functie de distanta la care estimam ca vom trage.

Cartusele folosite au dimensiuni intre 3 – 4 mm. In acest caz nu se aplica regula mai mare – mai bun, fiind stiut ca alicele mari nu se impaca cu choke-urile strinse.

Ca si experienta personala, cartusele Titan S4 de la Nobel Sport cu alice de 3,3 – 3,9 mm au performante constant foarte bune, trase dintr-o varietate de arme de toate nivelurile de la IJ 27 la Beretta A 400. La fel de bune sunt si cartusele Long Range de la B&P, RC Camuflage, Winchester  Super Speed si alte marci si tipuri de cartuse.

Cautati munitia care se ”impaca” cel mai bine cu arma. Asta se poate face prin sesiuni de trageri in poligon cu mai multe sortimente de cartuse pina gasiti combinatia cea mai apropiata de ideal (grupaj, absenta golurilor in snopul de alice, centrarea focului). Dupa ce va fixati la un model de cartuse, continuati cu tirul la talere pina obtineti performante constante. Este si eficient si etic.

Pentru o partida de neuitat trebuie sa va asigurati logistica necesara si suficienta:

–       haine (costum, cagula, manusi) in culori de camuflaj specifice: Max4, stuf, etc

–       chematori de suflat (Hellen Baud, Nordik, etc)  sau electronice (Bird Sound, Multisound, etc)

–       atrape din plastic sau carton

–        adaposturi (Blind-uri)

Asigurati-va ca atrapele si chematorile sint pentru specia de giste la care vinati. Invatati sa utilizati chematorile, reproducind cit mai fidel si adaptat la situatie diferitele sunete.

Catare plina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *